JUG kritik – Hiçbir Java Kullanıcı Grubu kar amacı gütmez!

Java Kullanıcı Grupları, Java gönüllüleri tarafından oluşturulan ve çok resmi olmayan topluluk girişimleridir. Dünya üzerinde birçok JUG bulunuyor.

Faaliyeti açısından JUG’ları üçe ayırabiliriz.

  1. One-man JUGs

Tek adam JUG’larında tek bir kişi bulunur. Kişisel gayeler ve buna uzanan faaliyetler JUG adı altında pazarlanır. Ülkemizde ve dünyada bunun çokca örneklerini görebiliriz.

2. JUG for One-man

Normal şartlarda bir grup varlığı söz konusudur. Grup üyeleri canla başla topluluk faaliyeti yapar. Fakat, JUG üyelerinden bir tanesi maddi kazancı için JUG’i ve JUG üyelerini sömürür. Görünüşte Java Kullanıcı Grupları kar amacı gütmezdir fakat bu aslında maddi kazancı gölgelemek ve hiç etmek için kullanılmaktadır. Topluluk sömürücülüğünü bir kazanç modeli olarak kullanırlar.

3. JUG for everybody

Gerçek manada toplum için faaliyet gösteren Java gruplarıdır. Grup içindeki JUG liderleri yaptıkları JUG faaliyetlerini toplum yararına ve grubun adıyla gerçekleştirirler. Bu faaliyetler: konferans, meetup, blog paylaşımı, etkinliklerde konuşma ve çocuklar için programlama gibi faaliyetlerdir.

Buradaki tehlikeli durum ise dışarıdan bakanlar için bir “JUG for One-man” bir “JUG for everybody” olarak maskelenebilir. Bunu çoğu zaman grup içindeki JUG liderleri bile farketmez. Bu gruplarda maddi kazanç getirisi olan faaliyetler: Konferans düzenleme ve işe alım turnuva/hackathonları gibi. sonucunda elde edilen maddi gelir topluma iade edilmez ve JUG ekibiyle paylaşılmaz, one-man’in kasasına gider. One-man tarafından Hiçbir Java Kullanıcı Grubu kar amacı gütmez! denilsede bu çoğu zaman Javaseverleri aldatmak için kullanılan bir söylemdir.

JUG kritiğini okuduğunuz için teşekkürler.

One thought on “JUG kritik – Hiçbir Java Kullanıcı Grubu kar amacı gütmez!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir